Wanneer je eigenaar bent van zonnepanelen, dan kun je deze ook heel goed combineren met een warmtepomp. Want je kunt de opgewekte energie van zonnepanelen heel goed inzetten om de stroom die de warmtepomp verbruikt op te vangen. Waarom verbruikt een warmtepomp stroom? En hoe kun je de warmtepomp het beste combineren met je zonnepanelen? In dit artikel geven we uitgebreide informatie over dit onderwerp.
Het stroomverbruik van warmtepompen
Het principe van een warmtepomp is dat deze energie uit de buitenlucht, de aarde of ventilatielucht haalt en deze ‘gratis’ energie vervolgens omzet in energie voor het verwarmen van je woning en van water. Veel warmtepompen kunnen bovendien ook koelen. Maar voor dit proces voor het omzetten van energie heeft de warmtepomp wel stroom nodig. Hoeveel stroom de warmtepomp verbruikt, is afhankelijk van het rendement, maar ook van de warmtebehoefte van je huis, die afhankelijk is van onder andere de volgende factoren:
- hoe groot je huis is
- hoe goed je huis geïsoleerd is
- hoeveel personen in je huis wonen
- wat de wens is qua hoeveelheid warm water
Om het stroomverbruik en de kosten globaal te bepalen deel je de jaarlijkse warmtebehoefte door de zogeheten SCOP (rendement) en vermenigvuldig je het antwoord met de prijs van elektriciteit per kWh. Het Nibud heeft de gemiddelde kosten van energie en water op een rij gezet. Maar met zonnepanelen kun je het stroomverbruik dus in ieder geval opvangen.
Warmtepomp combineren met zonnepanelen
De elektriciteit die een warmtepomp verbruikt, kun je met behulp van zonnepanelen duurzaam opwekken. Hier kun je nu nog extra van profiteren met de salderingsregeling, die mogelijk in de toekomst wordt afgebouwd. Maar al met al scheelt het sowieso in de kosten voor het stroomverbruik wanneer je de energie opvangt met je zonnepanelen. Dat is dan ook de reden dat veel mensen kiezen voor de combinatie van een warmtepomp en zonnepanelen.
De zonnepanelen slim inzetten
Er zijn verschillende mogelijkheden waarop je de zonnepanelen extra slim kunt combineren met een warmtepomp. Denk bijvoorbeeld aan het speciaal programmeren van de warmtepomp zodat de boiler alleen gedurende de dag wordt opgewarmd en zo optimaal gebruik te maken van de opgewekte stroom en de levering aan het net goed te verdelen. Er zijn speciale accessoires op de markt die signaleren wanneer er meer stroom wordt opgewekt dan verbruikt. Houd zelf ook goed in de gaten wat het stroomverbruik van de warmtepomp doet met de opgewekte stroom van de zonnepanelen.
Lees nog meer artikelen over zonnepanelen op deze website, bekijk de video over zonnepanelen op dakpannen en verdiep je in de mogelijkheden voor een warmtepomp. Een installateur kan je helpen wat voor jouw woning de oplossing is die het meeste rendement oplevert en deze combinatie optimaal voor je instellen. Misschien kun je zo van je woning wel een nul-op-de-meter woning maken!